Podziękowania dla Hotelu Podklasztorze

15.08.2017 r. podczas sulejowskiej Biesiady Rodzinnej, został pobity rekord Polski w ilości ugotowanej w jednym garnku zupy gulaszowej. Rekord z 2012 r. (902 l), został pobity o 542 l. Kucharze – Krzysztof Pawłowski, szef kuchni Hotelu „Podklasztorze” a także Konrad Skoneczny, szef kuchni Hotelu „Trybunalski”, za przygotowaną rekordową potrawę otrzymali okolicznościowy certyfikat. 

Do ugotowania tak dużej ilości zupy Szefowie zużyli: 100 kg mięsa z jelenia, dzika, sarny i wieprzowiny, 200 kg warzyw, 100 kg ziemniaków, 50 kg grzybów. Nad prawidłowym przebiegiem gotowania czuwał sędzia Maciej Łągwa z Biura Rekordów. Ponad 3 000 porcji trafiło do chętnych, którzy ustawiali się w długich kolejkach, aby spróbować rekordowej zupy. Dochód z jej sprzedaży przeznaczony został na renowację ołtarzy bocznych w kościele cystersów na Podklasztorzu. Z tego miejsca ojcowie cystersi dziękują – staropolskim „Bóg zapłać”, organizatorom za podjętą inicjatywę i wkład w ratowanie naszej lokalnej perły architektury romańskiej. Więcej informacji na portalu internetowym Biura Rekordów Polski